Peste 1.000 de deținuți au evadat dintr-o închisoare din orașul libian Benghazi

Peste 1.000 de deținuți au evadat dintr-o închisoare din orașul libian Benghazi
Publicat: 28/07/2013, 10:59
Actualizat: 28/07/2013, 10:59

Peste 1.000 de deținuți, dintre care majoritatea de drept comun, au evadat sâmbătă dintr-o închisoare din Benghazi, capitala estului libian, pe fondul tensiunilor și protestelor care au urmat unei serii de asasinate ce a generat furia populației, relatează AFP.

„Este o revoltă în interiorul închisorii Al Kuifiya, precum și un atac din exterior. Peste 1.000 de deținuți au putut să evadeze”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul serviciilor de securitate, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit lui, majoritatea evadaților erau deținuți de drept comun. „Dar unii erau deținuți pentru activități legate de fostul regim al lui Muammar Kadhafi”, a adăugat el, fără alte precizări.

Premierul Ali Zeidan a confirmat evadarea. Potrivit lui, „locuitori din vecinătate au lansat un atac, deoarece nu mai vor această închisoare în apropierea locuințelor lor”.

Dimineață devreme, mii de manifestanți și-au exprimat nemulțumirea față de partidele politice și Frații Musulmani în special, acuzați că sunt responsabili de instabilitatea din Libia, la o zi după o serie de asasinate care au vizat în special un militant antiislamist.

Aceste manifestații au fost marcate de acte de vandalism împotriva sediilor principalelor două partide: Partidul pentru Justiție și Construcție (PJC), aripa politică a Fraților Musulmani libieni, și rivalul său, Alianța Forțelor Naționale (AFN, liberală).

Astfel, sediile PJC de la Tripoli și Benghazi au fost devastate de zeci de manifestanți, la fel ca sediul AFN din capitală.

În noaptea de vienri spre sâmbătă, câteva sute de persoane au parcurs străzile din Benghazi pentru a denunța asasinarea, vineri, a unui avocat și militant politic antiislamist Abdessalem al-Mesmari, precum și a doi ofițeri ai armatei.

Zeidan a declarat sâmbătă că frontiera cu Egiptul a fost închisă pentru călători pentru a împiedica responsabilii de acest asasinat să părăsească teritoriul, fără a preciza dacă această decizie este motivată și de evadarea deținuților.

El a anunțat, în plus, că o remaniere ministerială va avea loc în curând, pentru a reduce numărul miniștrilor „în vederea unei eficiențe sporite”.

Manifestanții acuză islamiștii că se află în spatele asasinării lui Mesmari și de atacurile care au vizat de atunci revolta a zeci de ofițeri, în special la Benghazi.

Protestatarii apreciază că rivalitățile politice împiedică stabilitatea țării, unde proliferează armele. PJC și AFN sunt acuzate că manipulează milițiile înarmate care le servesc intereselor lor, împiedicând formarea unei armate și a unei poliții profesionale.

„Vrem dizolvarea tuturor partidelor. Ele sunt cauza tuturor problemelor noastre. Trebuie să adoptăm o Constituție apoi o lege care să organizeze viața politică înainte de a permite partidelor să funcționeze”, afirmă Ahmed Trabelsi, un manifestant din Tripoli.

Contrar altor țări ale Primăverii Arabe, Tunisia și Egipt, islamiștii nu au câștigat primele alegeri libere din Libia.

Învingător în alegerile legislative din iulie 2012, AFN al lui Mahmoud Jibril, o coaliție de mici partide liberale conduse de arhitecții revoltei din 2011 împotriva colonelului Kadhafi, deține 39 de mandate din cele 80 rezervate partidelor politice în Congresul General Național (CGN), cea mai înaltă autoritate politică și legislativă a țării. PJC este a doua formațiune politică din Congres, cu 17 mandate. Celelalte 120 de locuri sunt deținute de candidați independenți cu afilieri și convingeri diverse.

Avocatul Abdessalem al-Mesmari era unul dintre primii militanți care au participat la manifestațiile împotriva regimului Kadhafi în februarie 2011.

După revoluție, el era cunoscut în special pentru opoziția sa față de Frații Musulmani și milițiile islamiste care acționează, potrivit lui, în vederea preluării puterii în pofida respingerii acestui lucru de către populație.

De la înlăturarea regimului Kadhafi, estul libian este teatrul unei multiplicări a violențelor, între care atacuri împotriva judecătorilor, militarilor și polițiștilor care au servit în timpul fostului regim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?